Fél évi kiállításmegnyitók Tápiószecsőn

2018.01.26

Január 24-én és 25-én a tápiószecsői alapfokú művészeti iskola képzőművészet tanszakos diákjainak munkáiból nyílt kiállítás az alsó (Szent István út 9.) és felső (Petőfi Sándor u. 1.) tagozat épületében. Az idei évben a nagy mértékű létszám növekedésre való tekintettel két épületben tudtuk megrendezni a félévi kiállításunkat. Az alsó tagozat megnyitóján Gál Eszter fuvola tanszakos növendékünk, a felső tagozat megnyitóján Varga Hanna zongora tanszakos diákunk egy-egy zenedarabbal emelte a megnyitó fényét. Hálásan köszönöm a munkájukat!

Ezúton köszönöm a szülők anyagi támogatását, ami nélkül nem tudtuk volna a gyerekek alkotásait igényesen kiállítani. A karácsonyi vásár bevételéből tudtuk előteremteni a paszpartu kartonokat, vászontartó léceket és órai eszközöket (tempera, ragasztó stb.).

Az alsó tagozatos kiállításon az előképző évfolyamos és az alapfok 1. évfolyamos diákok munkáit állítottuk ki. Az előképzősök (általános iskola 1. és 2. osztály) az első félévben a hideg-meleg színekkel, pozitív negatív formák mellett különböző festészeti technikákkal ismerkedtek meg. A kisebbek a természet elemein keresztül (tenger, erdő, fák, madarak), a nagyobbak már a geometrikus formákat is tanulmányozták.

Az alapfok 1. évfolyamos diákjai (általános iskola 3. osztály) egy képzeletbeli utazásra mentek egy általuk választott országba, aminek elkészítették a térképét a főbb nevezetességekkel, átalakították a zászlóját, terveztek maguknak bőröndöt, útlevelet az úthoz, és a megismert nemzetiségek öltözékét egy forgó bábon mutatták be. az egyéni  munka mellett több csoportfeladatot is készítettek, ilyen például a karácsonyi műsorhoz készített forgó díszlet.

A felső tagozaton az alapfok felsőbb évfolyamos diákjainak a munkái láthatóak. Az alapfok 1-3. évfolyamos csoport a félév során legtöbbet az emberi arccal foglalkozott. Készítettek tónusos portré tanulmányt, színes grafikai díszítőmotívumokkal kitöltött portré feldolgozást, fotókiegészítést, valamint drótból vonalportrét mellette kisebb méretű festett agyag fejeket.

Az alapfok 4-6. évfolyamos növendékei közül többen a felvételire készülnek, ezért a kötelezően előírt csendélet, portré, és színes tanulmányokkal foglalkoztak. A fiatalabbak pedig egy 1960-as években tevékenykedő képzőművész Claes Oldenburg nyomán az átalakított ételekkel foglalkoztak, és egy papírételekből készült installációt állítottak össze. Ezen kívül a másik közös projektjük a karácsonyi műsor színpadi háttér dekorációjának megfestése volt, ahol minden egyes 140x200 cm-es vászon egy-egy tanszakunkat mutatta be. 

Köszönöm a gyerekeknek a rengeteg munkáját, amit belefektettek a munkáikba, és igazán büszkék lehetnek ezekre a fantasztikus művekre! Felkészítő tanárok: Carcassné Hegyvári Bernadett és Dósa Judit.